Veelgestelde vragen

Is het cursusgeld inclusief examengeld?
Nee, het examen vraag je aan bij VAMEX. Het examengeld dien aan hen te betalen.

Wat kost de cursus Klein Vaarbewijs?
Klein Vaarbewijs 1: € 69,00
Klein Vaarbewijs 2: € 69,00
 
Klein Vaarbewijs 1 + Klein Vaarbewijs 2 = € 119,00
 
Wat kost de cursus Marifonie?
De cursus Basiscertificaat Marifonie kost € 69,00.

Wat kost het examen Klein Vaarbewijs?
Examengeld KV 1: € 40,-
Examengeld KV 2: € 52,-
Examengeld KV 1 + 2: € 70,-
Examengeld BCM: € 61,-

Kijk voor de meest actuele examengelden op https://www.vamex.nl/inschrijven/tarieven

Hoeveel kost het Klein Vaarbewijs (het certificaat)?
Direct na je examen kun je het certificaat afhalen. De kosten bedragen € 20,-. Dit kun je pinnen op de examenlocatie.

Waar kan ik examen doen?
De beeldschermexamens worden georganiseerd op de locaties van VAMEX te:
  • Alkmaar
  • Den Bosch
  • Dordrecht
  • Zoetermeer
  • Zwolle
De locaties beschikken over het algemeen over voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving en zijn ook goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Wanneer kan ik examen doen?
Op de site van VAMEX kun je je inschrijven voor een examendag. Als je je vandaag inschrijft kun je meestal binnen twee weken terecht.

Examen doen is mogelijk op werkdagen tussen 9:30 en 16:00 uur. Op alle locaties worden ook één keer per maand op zaterdag examens afgenomen. Wees er snel bij, want vol is vol!

Wanneer heb ik een Basiscertificaat Marifonie nodig?
Voor pleziervaartuigen met een lengte van minder dan 20 meter is een marifoon niet verplicht in Nederland. In België is dit 7 meter. Alle andere schepen zijn verplicht om een marifoon aan boord te hebben. Ook als je een radar aan boord hebt is een marifoon verplicht.

Als je een marifoon aan boord hebt, moet ten minste één persoon aan boord beschikken over een basiscertificaat marifonie. Met dit certificaat mag je zowel de vaste marifoon als de handheld marifoon bedienen.

Ik heb een groot vaarbewijs. Heb ik het klein vaarbewijs dan ook nog nodig?
Ja

Kan ik mijn groot vaarbewijs omzetten naar een Klein Vaarbewijs?
Ja dat kan. Als je een Groot Vaarbewijs hebt gehaald bij het KoFS of het CCV (CBR), dan hoef je geen examen Klein Vaarbewijs te doen en kun je bij VAMEX een vrijstelling aanvragen. Meer informatie vind je op vamex.nl.

Kan ik ook proefexamens doen?
Aan het eind van ieder hoofdstuk kun je je kennis testen met behulp van onze oefenvragen. Deze vragen zijn goede voorbeelden van de echte examenvragen. Voor extra oefening raden wij de Oefen-CD Klein Vaarbewijs 1 en 2 aan.

Vanaf welke leeftijd kan ik een Klein Vaarbewijs halen?
Het Klein Vaarbewijs wordt afgeven vanaf 18 jaar. Het is wel mogelijk om al examen te doen voordat je 18 jaar bent.

Welk Vaarbewijs heb ik nodig?
  • Klein Vaarbewijs 1
Voor het varen op rivieren, kanalen en meren, met uitzondering van de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

  • Klein Vaarbewijs 2
Voor het varen op alle binnenwateren, dus inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Aan welke medische eisen moet ik voldoen?
Voor het ontvangen van een Klein Vaarbewijs moet je voldoen aan de medische eisen voor de binnenvaart. Bij de aanvraag voor een Klein Vaarbewijs moet je daarvoor een Eigen Verklaring invullen. Deze Eigen Verklaring krijg je pas nadat je geslaagd bent voor het examen. Als op de Eigen Verklaring een of meer vragen met 'Ja' zijn beantwoord, zal de medisch adviseur scheepvaart beoordelen of varen op medische gronden kan worden toegestaan.

Twijfel je of het wel zin heeft om aan de cursus of het examen te beginnen omdat je misschien straks geen vaarbewijs zou kunnen krijgen vanwege een medische aandoening, dan kun je helaas niet van tevoren al een Eigen verklaring invullen. Je kan je wél volledig laten keuren door één van de door de ILT aangewezen keuringsartsen, volgens de keuringseisen voor de binnenvaart. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar dan weet je wel waar je aan toe bent.

Krijg je van de keuringsarts een medische verklaring zonder beperkingen, dan kun je deze meenemen naar het examen. Let wel op de geldigheidsduur van je verklaring! Eenmaal geslaagd, vul je de eigen verklaring in en geeft de medische verklaring af bij de examenmanager. Je krijgt dan het vaarbewijs direct mee. Als er wél beperkingen zijn, dan kan het vaarbewijs helaas niet op de examendag zelf worden afgegeven.

Vragen over de beoordeling van de Eigen Verklaring kun je stellen aan de medisch adviseur vaarbewijzen van het CBR: vaarbewijzen@cbr.nl.

Hoe lang is het Klein Vaarbewijs geldig?
Een eenmaal ontvangen Klein Vaarbewijs is een leven lang geldig. Tussentijds verlengen is niet nodig.